Haber

Amasra savunması: TTK Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaydı

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen ve 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili dava açıldı.

23 YETKİ DAVASI, 8’İ TUTUKLU

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklardan 4’ü kasten kasten öldürme suçundan 80 yıla kadar hapis, 4’ü kasten ihmal ve 18 yıl hapis cezasına çarptırılan 19 sanık yargılanıyor. hapiste.

Duruşma öncesi taraflar ve sivil toplum kuruluşları, madenci yakınlarının aileleri ile birlikte Bartın Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, madendeki patlamanın görünürde olduğu vurgulanarak, “Kaza değil, katliamdır” denildi.

Duruşmayı CHP Bartın Milletvekili Aysun Bankoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır izledi.

MAHKEME KOROİDİNDEKİ DENEME ODASI

Duruşma, madencilerin aileleri, avukatları, sanıklar ve avukatlarının adliye koridorunda Amasra davası için oluşturulan salona girmesiyle başladı. Sanıkların adliyeye çıkarılmasının ardından izleyicilerden madenci aileleri tepki gösterdi. Bazı madenci aileleri sanıklara “Katil” diye bağırdı.

TBB LİDERİ SAĞKAN: MUHABİRLER TARAFINDAN SAĞLIKLI OLARAK YARGILANMASI GEREKİYOR

Mahkeme heyeti, kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunacağını belirterek duruşmayı açtı. Ardından TBB Başkanı Erinç Sağkan konuştu. Sağkan, fiziki imkansızlıkların farkında olduklarını ancak duruşmanın adliye koridorunda oluşturulan salonda yapıldığının doğru olmadığını belirtti. Sağkan, “Sadece mağdur ve müştekiler açısından değil, sanıklar açısından da yargılama sağlıklı bir şekilde ilerlemeli” dedi.

Sağkan’ın ardından söz alan madenci ailelerinin avukatlarından Evren İşler, mahkeme salonuna dönüştürülen koridordaki sütunlar nedeniyle sanıkları ve müvekkillerini göremediklerini, tutukluluk hallerinin mümkün olmadığını ifade etti. Bu koşullar altında bir yargılama. Mahkeme heyeti, Sağkan ve İşler’in dinlenmesinin ardından iddianamenin özetini okumaya başladı.

İddianamenin okunmasının ardından öğle saatlerinde duruşmaya geçildi. Duruşmanın ardından davaya kasten adam öldürme suçundan yargılanan sanıklar Cihat Özdemir, Volkan Soylu, Selçuk Ekmekçi ve Salih Atmaca’nın sorgularıyla devam edilecek.

‘HAVALANDIRMA SİSTEMİNİN MODERNİZASYONU TTK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN SORUMLULUĞUNDADIR’

Aranın ardından duruşma, madenin cezaevi müdürü Cihat Özdemir’in sorgulanmasıyla başladı. Özdemir, hayatını kaybeden madencilere rahmet diledi. Bu sırada aileler Özdemir’e tepki gösterdi. Mahkeme başkanı madencilerin ailelerini yargılamaya devam etmeleri için sessiz kalmaları konusunda uyardı.

Madenin birçok yerinde çalıştığını açıklayarak savunmasına başlayan Özdemir, madenin iş güvenliği şube müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlerde madendeki kritik metan gazı seviyesinin aşılmadığını söyledi. Madendeki havalandırma sistemiyle ilgili 2015 yılında değiştirilen yönetmeliğe değinen Özdemir, havalandırma sisteminin modernizasyonunun TTK Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu