Hummingdrone, yapay zekalı drone ile beyin sarsıntısı bölgesinin röntgenini çekti!
İTÜ ARI Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Tohum bünyesinde faaliyet gösteren Hummingdrone, afet sonrası ihtiyaç duyulan bilgi akışının hızlı bir şekilde sağlanması için kurtarma ekipleri için havadan bilgi toplayarak kurtarma operasyonunun daha etkin yürütülmesine destek oldu. geliştirdiği arama kurtarma drone’u.
Drone’a entegre edilen yapay zeka sistemi ile bölgedeki hasarlı binaları, elektrik ve aydınlatma direklerini inceleyen Hummingdrone, sunduğu raporlarla daha hızlı ve doğru bakım ve onarım kararı alınmasına yardımcı oldu.
İnsansız hava araçlarını geliştiren, yapay zeka ve sistemin daha verimli çalışmasını sağlayacak yazılımlarla güçlendiren Hummingdrone, depreme karşı çözümler üreten İTÜ ARI Teknokent’in girişimcilik merkezi İTÜ Tohum girişimlerinin tam ortasında yer alıyor. 6 Şubat felaketi
Hummingdrone Kurucu Ortağı Orkun Aşa, geliştirdikleri arama kurtarma drone’u sayesinde, operasyon sonrası ihtiyaç duyulan hızlı bilgi akışının sağlanması için kurtarma ekipleri için havadan bilgi toplayarak operasyonun daha etkin yürütülmesine katkı sağladıklarını belirtti. deprem. “Pazara sunduğumuz drone’lar ile afet yönetimi başta olmak üzere tarım, yenilenebilir enerji ve şehircilik alanlarında hizmet veriyoruz. Yapay zeka destekli analiz yazılımımız INSPECT ile toplanan görüntüleri anlamlandırarak raporlar üretiyoruz. Bu raporlar ile daha hızlı ve doğru bakım ve onarım kararları alınmasına yardımcı oluyoruz.”söz konusu.
HUMMINGDRONE, YAPAY ZEKA DEĞERLENDİRME YAZILIMI ISNPECT İLE DAHA GÜÇLÜ
Farklı segmentler için değerli bilgiler sunan bir girişim olarak yola çıktıklarını belirten Orkun Aşa, şöyle konuştu: “Kurulduğumuz sırada odaklandığımız bahis, bir arama kurtarma uçağı geliştirmekti. Amacımız, afet sonrası ihtiyaç duyulan bilgi akışının hızlı bir şekilde sağlanabilmesi için kurtarma ekiplerine havadan bilgi toplayarak kurtarma operasyonunun daha etkin yürütülmesine destek olmaktı. Daha sonra araştırdıkça drone ile arama kurtarmanın yanı sıra yenilenebilir enerji ve tarım gibi farklı branşlara da çözüm sunabileceğimizi gördük.
Şu anda sadece drone değil, verimli kullanımını sağlayacak yazılım sistemlerini de geliştiriyoruz. Tasarladığımız drone’lar, gelişmiş yapay zeka sistemleri sayesinde otomatik olarak sahadan bilgi toplayabiliyor. AI tabanlı analiz yazılımımız INSPECT, toplanan manzaraları yorumlayarak raporlar oluşturur. Hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde tek amacımız kamu yararı sağlamak, maliyetleri düşürmek ve üretim verimliliğini artırmak” dedi.söz konusu.
DEPREM BÖLGESİNDE GÖKYÜZÜNE DRONLAR HAKİM OLUYOR
İTÜ Çekirdek’in sunduğu muhasebe, iş modeli hazırlama, iş geliştirme, proje yazma gibi eğitimler sayesinde olduğunu anlatan Aşa, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından üçüncü gün Hatay’a giderek il merkezi ve merkez ilçelerde drone’larımız ile havadan kontrol çalışmaları gerçekleştirdik. Böylece hasarlı binaları, elektrik ve aydınlatma direklerini daha önce geliştirdiğimiz yapay zeka sistemleri ile inceleyerek bölgede çalışan iş ortaklarımıza bildirdik. Sağladığımız verileri kullanarak, gruplar daha hızlı bakım ve onarım yapmaya karar verdiler.
Hummingdrone olarak bölgeye desteğimizi sürdürürken güneş enerjisi sektöründeki düşük verimli santrallerdeki sorunlara daha hızlı çözüm sağlayarak yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğini artırmak şu an için en büyük hedefimiz. Geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde yenilenebilir enerji santrallerinin daha verimli çalışmasını sağlayarak hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz.”